Akupunktur

Akupunktur är en integrerad del av traditionell kinesisk medicin och ett utbrett alternativt medicinskt koncept, där tunna, fina nålar försiktigt förs in i människokroppen på specifika punkter. Akupunktur saknar ett stödjande medicinskt kontor, och dess påståenden är ofta inte underbyggda av solida vetenskapliga bevis. Akupunktur är en gammal pseudovetenskaplig teori; TCM:s begrepp och teorier är helt baserade på mytologi, och den har universellt definierats som kvacksalveri sedan slutet av 1800-talet.

Under de senaste åren har akupunktur upplevt ett uppsving i popularitet då människor inser den potentiella smärtlindring och de hälsoförbättringar som akupunkturbehandlingar kan erbjuda. Det finns dock fortfarande en stor skepsis bland västerländska konsumenter när det gäller akupunkturens effektivitet. Det ökande antalet västerländska konsumenter som har konverterat till akupunkturbehandling kan tillskrivas den stora mängd reklam och uppmärksamhet i media som akupunktur har fått under de senaste åren.

Ackupunktur har sitt ursprung i kinesisk medicin och TCM (traditionell kinesisk medicin) och använder sig av tron att energiflöden i kroppen resulterar i olika medicinska tillstånd och sjukdomar. Akupressur eller akupunkturpunkter, stimuleras för att frigöra dessa energibanor för att främja läkning på ett holistiskt sätt. Akupressur kan hjälpa till att behandla kronisk smärta, illamående, depression, astma, stress, sömnlöshet, bihåleinflammation, matsmältningsstörningar, cancer, PMS, fertilitet, smärta, andningsstörningar med mera. Akupressur stimulerar det centrala nervsystemet och körtlarna och kan lindra ångest, depression, trötthet, huvudvärk, högt blodtryck, illamående, tandvärk, hudåkommor, menstruationsstörningar, irritabel tarm, ischias, kroniskt trötthetssyndrom och mycket mer.

Akupressurpunkterna väljs av den kvalificerade terapeuten, och nålens exakta placering och riktning är avgörande för varje enskilt fall. Om du till exempel har huvudvärk ska akupressurnålen placeras i någon av de fyra stora meridianerna som löper längs ryggraden, samt i nacken och under brösten. Detta kommer att stimulera de lämpliga tryckpunkterna för att lindra smärta och andra hälsotillstånd. Akupressur kan hjälpa till att bota en mängd olika hälsotillstånd, bland annat illamående, kronisk smärta, PMS, influensa och andra förkylningar, smärta under arbete och förlossning samt infertilitet.

Vad är fördelarna med akupunktur?

Många personer har ställt frågan ”Vilka är fördelarna med akupunktur?”. De undrar hur det kommer sig att denna urgamla kinesiska praktik kan ge lindring av smärta och behandla många problem. Många andra människor är också intresserade av att lära sig varför akupunktur kan vara en effektiv behandling för dem som lider av sömnlöshet, kronisk smärta, depression och andra åkommor. I den här artikeln får du lära dig om fördelarna med akupunktur, dess effektivitet och hur den kan hjälpa dem som lider av dessa åkommor.

  • En av de enorma fördelarna med akupunktur är att den förbättrar din allmänna hälsa. Detta är möjligt eftersom akupunktur främjar god hälsa genom att förbättra hela kroppens funktion inklusive hjärnan.
  • Akupunktur stimulerar det korrekta blodflödet i kroppen, vilket gör att cellerna får det syre och de näringsämnen de behöver för att fungera ordentligt.
  • Den utlöser också frisättning av naturliga smärtlindrande ämnen som kallas endorfiner, naturliga humörhöjare och naturliga smärtstillande ämnen som dopamin.
  • Dessa åtgärder förbättrar din livskvalitet genom att förbättra humöret och minska dina symtom.

En annan av de enorma fördelarna med akupunktur är att den kan minska antalet och intensiteten av den migränhuvudvärk du upplever. Detta är möjligt eftersom akupunktur frigör naturliga smärtlindringsmedel som kallas endorfiner under ett migränanfall. Den resulterande minskningen av smärtan från dessa attacker resulterar i mindre huvudvärk, minskad stress och mindre ögonbelastning orsakad av migrän. Dessutom finns det vissa biverkningar av akupunktur, men dessa biverkningar anses inte utgöra någon hälsorisk av de flesta vårdgivare. Eftersom denna form av alternativ medicin inte har några biverkningar är den mycket populär för att behandla smärta, särskilt huvudvärk.

Ackupunktur för viktminskning – är det en effektiv behandling?

Ackupunktur för viktminskning är ett av de mest effektiva sätten att snabbt och säkert kasta de oönskade kilona. Förfarandet är mycket säkert och smärtfritt, särskilt i handen på en kvalificerad och erfaren akupunktör. Även om du har genomgått andra medicinska behandlingar bara för att förlora det extra fettet kan en akupunkturbehandlingssession förstärka de positiva effekterna. Studier visar att akupunktur har varit framgångsrik när det gäller att hjälpa överviktiga personer att uppnå en betydande viktminskning.

Ackupunktur för viktminskning fungerar genom att frigöra endorfiner (lyckohormoner) och neurotransmittorer som serotonin som fungerar som naturliga aptitdämpare och därmed minskar matbegäret. Nålarna stimulerar också kapillärväggarna för att öka blodflödet och därigenom påskynda fettsmältningen och eliminera gifter från kroppen. Akupunktur är känd för att frigöra opioider, som är kroppens naturliga smärtstillande medel, vilket ger komfort och minskar stress.

Ackupunktur för viktminskning erbjuder ett naturligt alternativ till andra viktminskningsprogram och behandlingar som kan orsaka negativa biverkningar som sömnlöshet, illamående, depression, yrsel och smärta. Akupunktur kan hjälpa dig att uppnå en friskare kropp och ett friskare sinne och kropp. Ett bra sätt att börja leva en hälsosammare livsstil är att anta ett matprogram där du måste följa det strikt för att få bättre resultat. Du kanske också vill överväga livsstilsförändringar som att träna regelbundet, ta in mycket vitaminer och dricka mycket vatten för att påskynda dina framsteg. Även om traditionell kinesisk medicin har använts sedan urminnes tider för att behandla sjukdomar och krämpor har moderna forskare visat att akupunktur har positiva effekter som alternativ medicin för viktminskning.

Ackupunkturpunkter: Vad är de?

I traditionell kinesisk medicin (TCM) finns det ett antal olika akupunkturpunkter. Dessa är desamma som de meridianer som finns i kroppen. Akupunkturbehandlingar sker genom att man sätter in nålar i dessa punkter. Många tror att punkterna är kopplade till samma energetiska faktorer som styr vår hälsa. När nålar sätts in på dessa punkter känner personen en stor lättnad från sin smärta eller sitt lidande.

  1. Om du är intresserad av att prova denna behandlingsform bör du känna till de olika typerna av akupunkturpunkter.
  2. Det finns tre huvudkategorier av akupunkturpunkter – den centrala punkten, de perifera punkterna och de regionala punkterna. Centrala punkter finns vanligtvis nära ryggraden.
  3. Dessa tros vara relaterade till meridiansystemet, liksom till Qi som cirkulerar i hela kroppen. De perifera punkterna är de som finns på händer och ben samt armar och fötter. De tros hjälpa kroppens energi att flöda bättre.

Om du har kronisk ryggsmärta kan du prova denna form av terapi, eftersom den har visat sig vara effektiv vid behandling av olika typer av smärta och besvär. Akupunkturpunkter kan hittas över hela kroppen, även om de oftast hittas i de delar av kroppen som är kopplade till varandra. Om du till exempel har en akupunkturpunkt i tjocktarmsmeridianen bör du kontakta din akupunktör om du har smärta i nedre delen av ryggen, eller ryggsmärta som kommer tillsammans med mag- eller bensmärta.

Ackupunkturnålar – hur man sätter in dem

Akupunkturnålar i sig är ganska fina, runda nålar som främst används vid modern akupunktur och vid mindre nyligen utvecklade dry Needling-tekniker. Det finns dock en viktig egenskap hos akupunkturnålarna som är deras lilla diameter (vanligtvis mindre än 300 mikrometer). Denna diameter möjliggör en unik form av energiöverföring mellan kroppen och själva nålen, eller akupunkturnålen. Samtidigt har akupunkturnålar också förmågan att punktera huden, men huden läker snabbt efteråt. På grund av detta rekommenderas det inte att använda akupunkturnålar i områden som näsan och munnen, eller för andra mer känsliga problem, men detta är inte alltid ett strikt krav.

När man får sin första uppsättning akupunkturnålar kan man bli förvånad över hur små de är. De kommer i ett mycket fint, tunt rör som är ungefär lika långt som ett kreditkort, men kan lätt förvaras i fickan eller handväskan. De är inte överdrivet dyra, ofta under 20 dollar, men kan lätt förvaras på grund av sin ringa storlek. Det finns några olika typer av akupunkturnålar tillgängliga för konsumenter: cuppingnålen, fjädernålen och engångsnålarna/placebo-nålarna. Av dessa är cuppingnålen den vanligaste, och den kan användas för upp till fyra behandlingar åt gången, även om många väljer att bara använda en nål.

Processen att sätta in akupunkturnålarna kan antingen vara en enkel process i ett steg, där det bara finns en stickande känsla av att nålen går in i huden, eller så kan den vara mer komplicerad. Vissa akupunktörer kan till exempel föredra den dubbla metoden, där det finns ytterligare ett steg där man genom toppen av nålen utövar tryck för att stimulera punkter på hudens ovansida. Vissa utövare väljer fjädernålen, där nålen förs in så att nålens spets dras tillbaka hela vägen ner till basen. Oavsett vilken typ av akupunkturnål en person väljer att använda för sina behandlingar, kan de föras in exakt och djupt, till skillnad från de flesta medicinska instrument.

Ackupunktur för fertilitetsfrågor

Ackupunktur är en gammal kinesisk medicinsk metod som vissa människor använder för att behandla en mängd olika åkommor. Det innebär att man sätter in mycket fina, små nålar i vissa punkter på kroppen för att utlösa den naturliga blodcirkulationen till den aktuella delen. Många förespråkare av akupunktur tror att den kan hjälpa till med infertilitet: den förbättrar blodflödet till reproduktionsorganen genom att öka hormon- och östrogennivåerna i kroppen.

För män kan akupunktur ha en positiv effekt på antalet spermier. Den kan också öka den manliga viriliteten. Kvinnor som genomgått akupunktur kan ha högre graviditetsfrekvens, enligt en studie. Fördelarna kan även gälla mannens spermiekvalitet och motilitet.

Om akupunkturbehandlingar för fertilitetsproblem används tillsammans med konventionella behandlingar för infertilitet kan de förbättra oddsen för befruktning. Den kan användas vid manlig impotens eller för kvinnor som upplever klimakteriet. Många kvinnor upplever värmevallningar under sin menstruationscykel; akupunktur kan enligt vissa studier lindra symptomen. Akupunktur kan också användas för att behandla polycystiskt ovariesyndrom, ett hormonellt tillstånd som gör att äggen inte släpper ut alla ägg under en kvinnas menstruationscykel. Vissa studier visar att det hjälper till att behandla PCOS genom att minska hormonobalansen.

Bör jag överväga ansiktsakupunktur mot rynkor?

Ansiktsakupunktur är en av de många alternativa behandlingsmetoder som har vunnit stor popularitet under åren. Faktum är att många människor från hela världen anser att det är en kraftfull behandling som effektivt kan behandla en persons hudtillstånd, inklusive akne, rynkor, slapp hud och andra hudbesvär. Trots detta är det inte många som känner till de grundläggande principerna som styr processen med ansiktsakupunktur. Faktum är att de flesta människor som inte är bekanta med denna urgamla läkningsmetod faktiskt kan tro att akupunktur innebär att man sticker nålar i någons ansikte. Den här artikeln syftar till att kasta lite ljus över grunderna för denna metod.

  1. När vi pratar om ansiktsakupunktur är en av de mest populära föreställningarna att genom att placera fina nålar i en patients ansikte kommer det att bidra till att förbättra blodcirkulationen i just det området. Faktum är att ansiktsakupunktur har använts i århundraden inom kinesisk medicin och som en del av traditionell kinesisk medicin.
  2. Precis som alla andra medicinska tekniker bör dock akupunktur aldrig utföras i syfte att extrahera det naturliga innehållet i en individs kropp. Akupunktur är faktiskt utformad för att behandla en persons hudtillstånd genom att stimulera och förbättra de naturliga funktionerna hos de fem meridianerna i traditionell kinesisk örtmedicin (TCM) som löper genom en individs kropp.

Förutom att behandla en persons hud och förbättra kvaliteten på hans eller hennes utseende, tros ansiktsakupunktur också öka och förbättra ens självförtroende. Processen sägs vara så effektiv att många personer som lider av låg självkänsla eller social tafatthet har varit kända för att dramatiskt förbättra sina liv efter att ha genomgått denna terapisession. Det är av denna anledning som det finns otaliga individer som fortsätter att söka denna behandling för att förbättra utseendet på sin hud. Akupunktur, i form av denna gamla kinesiska medicin, är utformad för att behandla och åtgärda en persons hudtillstånd. Även om det inte finns några dokumenterade medicinska bevis för att ansiktsakupunktur är effektiv när det gäller att eliminera eller minska rynkor, är det ändå viktigt att komma ihåg att oavsett vilka resultat du kan uppleva, är det alltid bra att rådgöra med din läkare innan du genomgår någon typ av hudbehandling.

Ackupunktur Migrän – går det att bota?

Det är känt att de gamla kineserna erkände de positiva effekterna av akupunktur när det gällde behandling av sjukdomar som huvudvärk, migrän, astma och bihåleinflammation. Och många västerländska läkare har erkänt samma sak. Men nu finns det starka bevis för att akupunktur är effektivt vid behandling av migrän. En undersökning utförd av National Institute of Health gav objektivt stöd för detta. I rapporten står följande: ”Resultaten var ganska övertygande om att akupunktur hjälper människor med migrän.”

Det finns många patienter som kommer till en kiropraktor eller en akupunktör och klagar över svåra och återkommande smärtor i huvudet och nacken. I vissa fall har dessa patienter hänvisats till akupunkturspecialister. Och dessa patienter avslöjar att akupunkturmigränan effektivt behandlas av denna form av terapi. Faktum är att 95 procent av de patienter som har genomgått akupunkturbehandlingar mot smärta rapporterade att de upplevde fullständig smärtlindring inom en vecka.

Det måste understrykas att de positiva resultat som dessa patienter rapporterat måste stödjas av rigorösa studier. Endast genom sådana studier kan vi fastställa akupunkturens effektivitet vid behandling av smärta i huvudet och nacken. Som sådan kan vi vara övertygade om att akupunkturmigrän är botbar.

Tinnitusakupunktur & Akupressur för tinnitus

Många människor som lider av öronljud försöker ständigt hitta lösningar på problemet och en av de mer populära lösningarna är tinnitusakupunktur. För vissa är det en snabb lösning på ett långvarigt problem och de kan ha framgång med denna metod. Andra föredrar dock andra behandlingsmetoder och kommer att diskutera detta med sin läkare först. Det finns en mängd olika anledningar till att människor börjar höra ljud i öronen som de tillskriver stress, infektioner, exponering för högt ljud eller till och med åldrande. Oavsett orsaken till tinnitus kan akupunktur vara en effektiv behandling för många patienter.

Ackupunktur fungerar dock inte för alla men den har varit framgångsrik för många. Förfarandet sker genom att placera nålar i öronen som är relaterade till den tinnitus som patienten lider av. Nålarna sägs stimulera nerverna och bidra till att lindra problemet. Om du vill prova tinnitusakupunktur för att behandla öronljudet bör du se till att din läkare godkänner förfarandet innan du går vidare. Du bör också informera din läkare om du överväger att ta andra mediciner som kan interagera med proceduren.

I vissa fall kan läkaren också rekommendera en behandling som inkluderar rådgivning. Rådgivning kan vara till stor hjälp eftersom det kan hjälpa en person att hantera symtomen på tinnitus i vardagen. Vissa människor upptäcker att bara att hantera ringningen i öronen kan hjälpa dem att komma till roten av problemet och bli av med ljudet för alltid. Med rätt behandlingsalternativ kan du börja må bättre på nolltid.

Upptäck fördelarna med koppakupunktur

Om du är en nykomling i akupunkturens värld kan cupping vara något för dig att se fram emot. Detta är en form av akupunktur som inte många har hört talas om. Koppning är en metod som används för att behandla ett antal åkommor, bland annat kronisk smärta och muskelspasmer. Det görs vanligen genom att tummen och pekfingret förs in i en pappersmugg eller skål och täcker fingertopparna med topparna av nämnda fingrar. Pappret fylls sedan med vatten och en liten elektrisk ström leds genom det, vilket gör att vissa elektriska laddningar frigörs i området.

Denna elektriska laddning kan bidra till att utlösa naturliga läkande egenskaper i kroppen och bör övervägas tillsammans med alla andra former av akupunkturbehandling. Människor har länge känt till cupping som en möjlig behandling av olika sjukdomar. Till exempel har cupping använts i tusentals år för att behandla en mängd olika sjukdomar, bland annat feber, matsmältningsbesvär, huvudvärk, halsont, kramper, förkylningar, influensa och illamående. Dessutom har den också varit känd för att bota urinproblem, lindra förstoppning, öka energin, lindra astma och till och med öka den sexuella njutningen.

När man tar hänsyn till alla hälsofördelar med akupunktur är cupping definitivt värt att prova. Alla kan inte bli en kvalificerad akupunktör, men med lite utbildning och övning kan du utveckla de färdigheter som behövs för att kunna utföra denna behandling på egen hand. Som alltid bör du kontrollera med ditt lokala råd innan du försöker dig på någon form av akupunkturbehandling. Du vill inte skada dig själv eller bli arresterad!

Leon Lundin
Senaste inläggen av Leon Lundin (se alla)

Om författaren


Profilbild

Leon Lundin

Simning och löpning är ofta några av de första idrotterna man testar. Jag hoppas att kunna inspirera till nya träningsformer och kanske till och med sprida information om grenar du som läsare inte känner till! Välkommen att titta på resten av mina artiklar på denna sida! Måtto: En sund själ i en sund kropp