Matlådor – bra för både hälsan och ekonomin

Tillhör du en av dom som äter lunch ute flera dagar i veckan? I så fall finns flera anledningar att sluta, eller åtminstone dra ner på det, till fördel för egna matlådor. Att ta med egen lunch på jobbet är bra för både hälsan och ekonomin eftersom ingredienserna enkelt kan anpassas efter både till exempel näringsinnehåll och pris.

Egna matlådor kan vara fördelaktigt för hälsan

En av fördelarna med att dra ner på uteluncherna och i stället ta med egna matlådor till jobbet är att det kan vara bra för hälsan. Genom att laga egen mat från grunden är det mycket enklare att hålla koll på vad man faktiskt får i sig och dessutom går det att reglera innehållet helt efter tycke och smak. Med utemat är det svårt att hålla koll på både närings- och kaloriinnehåll – något som inte är fördelaktigt för den som vill göra förändringar när det kommer till just hälsan.

Den som till exempel vill gå ner i vikt kan enkelt räkna ut kaloriinnehållet för varje portion och välja kalorisnåla ingredienser och recept. Den som tränar och vill bli stark kan laga matlådor utifrån det. Kort och gott – det är enkelt och effektivt att laga egen mat för en bättre hälsa, oavsett vad målet är.

Bra för plånboken

En annan fördel med att laga egna matlådor är att det är billigare än att äta ute. Även om det ofta finns bra luncherbjudande på restauranger, caféer och liknande så blir det mycket pengar i längden – speciellt för den som äter lunchen ute flera dagar i veckan. Med egna matlådor går det kort och gott att spara mycket pengar.

Ett riktigt bra spartips är att handla varor på extrapris eller med kort datum. Det sistnämnda alternativet har ofta kraftigt nedsatt pris och tillagas maten direkt och läggs i frysen är det ingen fara att ta fram och äta den vid senare tillfälle.

Förutom att egenlagad mat kan bara bra för både hälsa och ekonomi finns även andra fördelar:

  • Det är bra för miljön
  • Det sparar tid

Det faktum att medhavd matlåda till jobbet kan spara tid öppnar dessutom upp för ytterligare möjligheter. I stället för att springa ut på stan och köa på lunchstället, vänta på maten och sedan stressa tillbaka kan tiden läggas på en kort promenad eller annat under rasten, vilket bara det för flera fördelar med sig.

webmaster
Senaste inläggen av webmaster (se alla)