Varför har jag ont i magen hela tiden?

Går du omkring och lider av återkommande buksmärtor. Buksmärtorna kan komma flera gånger per vecka och sen kan de upphöra ett tag för att sedan återkomma. Och du vet inte riktigt varför.. Under dina toalettbesök kan det vara varierande konsistens och ibland behöver du tömma tarmen flera gånger och andra gånger mer sällan. Har du haft besvär med buksmärtor och oregelbundna toalettbesök en längre tid kan det vara irritable bowel syndrom – IBS du lider av. Det är ett vanligt syndrom hos vår befolkning, omkring 15-20% lider av syndromet.

IBS innebär att det blir störningar i tarmens funktion och känsel som påverkas av din kost och livsstil. Tarmslemhinnan är mer känslig och blir lätt irriterad som då kan leda till buksmärtor och återkommande toalettbesök. Lär dig allt om IBS och hur du kan lindra dina symtom för det finns tyvärr inga botemedel mot syndromet. Det handlar mycket om livsstil och kosthållning och att du behöver lära känna din kropp och dina besvär.

Vad kan jag äta om jag lider av IBS?

Om du lider av IBS är det bra att ha extra koll på din kost. Vad får du ont i magen av och vad fungerar? Det kan variera hos personer och därför behöver du få kunskap om just vad din kropp reagerar på. Det finns tyvärr inte ett rätt svar på den här frågan. Ett tips kan vara att föra en matdagbok för bättre överblick och kunskap om din kost och dina buksmärtor. I dagboken kan du även skriva toalettvanor och hur din kropp och mage reagerar efter måltiderna. Du behöver lära känna dina besvär och vad du bör undvika för bästa lindring.

Några tips som kan fungera är att äta lite mindre mat men oftare. Försök undvika fet och stark mat som ofta inte är snäll mot tarmen. Även kaffe och alkoholdrycker kan ge förvärrade besvär. Många med IBS kan även ha besvär med uppblåst mage och gaser, och då kan man prova att undvika mat som bildar gaser, exempelvis bönor, broccoli, kål och paprika. Det finns även kosttillskott med näringsämnen som kan stärka din tarmslemhinna.

Behov av eventuella livsstilsförändringar

Om du lider av IBS kan även din livsstil påverka din IBS. Det är många som upplever förvärrade besvär vid stress och vid längre stillasittande. Att vara fysisk aktiv kan både lindra dina besvär och minska din stress generellt. Har du ett stillasittande jobb eller om du studerar kan promenader eller rörelseövningar hjälpa för tarmrörelsen. Det kan även vara bra att skriva ner vad som orsakar din eventuella stress och se om du kan göra något åt det.

webmaster
Senaste inläggen av webmaster (se alla)