Håll dig i form med basket

Vi alla känner nog till basket och inte minst ligan i USA som kallas NBA. En av världens främsta basketligor. Basket kom redan på 1100-talet från Mexico där det kallades då

“pok-ta-pok” men den moderna versionen kom inte förens år 1891. Det var James Naismith, idrottslärare på ett YMCA College (Young Men Christian Association) i Springfield, Massachusetts som “hittade på” den nya sporten som idag kallas basket.

Vad är basket?

Basket är en lagsport och utövas med 5 spelare i två olika lag. Målet med basket är att göra mål i motståndarens korg och försvara sin egen korg. Poängen baseras på hur du gör målet dvs 3 poäng ges när målet görs från eller utanför trepoängslinjen. 2 poäng ges när anfallaren gör mål innanför 3 poängslinjen och ett poäng när anfallaren skjuter straffkast. En match i basket har 4 perioder om vardera 10 minuter.

Det finns en del regler som i dom flesta sporterna och basket är inget annorlunda. Varje spelare som har boll i hand får endast dribbla en gång innan bollen lämnas över det gäller att använda en hand. Så fort du tar bollen i två händer är dribblingen avslutad.

I basket är det också viktigt att tänka på stegen. Efter att dribblingen är avslutad har spelaren rätt att rotera en gång med förutsättning att roteringsfoten hålls nere, lyftes foten måste det ske en passning eller ett skott. Foul är sker när två spelare möts i en duell och kontakten blir osportslig, ett lag kan få upp till 5 fouls innan motståndaren tilldelas 2 straffkast.

Håll dig i form med basket

Varför basket är en så bra sport för att hålla sig i form är för att du måste använda hela kroppen hela tiden. Konditionen är ett måste eftersom du kommer att springa och röra dig hela tiden på plan. Men också när det kommer till dom andra delarna så är det viktigt att vara stark i benen, för i basket när en spelare ska göra mål måste benen orka lyfta kroppen till högre höjder för att kunna göra mål lättare. Som basketspelare gäller det att träna hårt på löpningen men också träna på gym.

Börja spela basket

Basket är en fantastiskt rolig sport att hålla på med om man gillar lagsport och hålla sig i form. Känner du att det är någonting intressant för dig så kan du alltid kontakta BDF (Basketboll Distriktsförbund) för att ta reda på vart din närmaste klubb finns där du bor. Svenska basketförbundet har delat upp Sverige i 12 stycken BDF. BDF:en i landet som finns där för att hjälpa till med frågor som rör verksamheter och föreningar som bedrivs runt om i landet och vilka som finns i ditt område. Du kan även nå förbudet via email om det är så att

du hellre vill göra det. Mailadressen är [email protected]. Det finns även många klubbar som erbjuder dövbasket och även basket för rullstolsbundna. Dessa klubbar ligger runt om i landet men de flesta finns i dom större städerna som vi har i Sverige. Kolla in på hemsidan BDF för mer information vilka klubbar som erbjuder vilken typ av basket.

Summering

Basket är en perfekt och rolig sport för den som vill hålla igång hela kroppen och älskar bollsport. Själv tycker jag att alla borde testa på sporten någon gång i livet. Onsala Pirates som driver Kungsbacka basket har en toppenklubb för alla åldrar.

Emil Lindberg
Senaste inläggen av Emil Lindberg (se alla)

Om författaren


Profilbild

Emil Lindberg

För den som vill komma igång med sin träning, hoppas jag att dessa artiklar kan vara ett steg i rätt riktning! Det kan vara svårt att komma igång med kontinuerlig träning, men när man väl har fått in rutinen vill man aldrig sluta utvecklas! Hoppas att du hittar din nästa träningsrutin i dessa texter! Måtto: Det är aldrig för sent att börja motionera!