Hur du tar hand om Sportfiskebåtar

Att äga en båt innebär förutom storslagna upplevelser och soliga dagar på sjön även ett stort ansvar. Man måste veta vilka regler som krävs för att vara ute på sjön eller havet och hur man tar hand om sportfiskebåtar. De måste tas hand om på rätt sätt för att de ska hålla länge och behålla värdet vid en eventuell andrahandsförsäljning.

Skötsel av sportfiskebåtar

Att ta hand om båten är inte något svårt och kan egentligen göras av vem som helst. Man behöver alltså inte vara någon expert för att kunna ta hand om båten. Om man har båten liggandes i vattnet hela säsongen är det bra att använda bottenfärg och rengöra botten flera gånger under säsongen. Det är bra att kontrollera anoder på motorn och använda de som är avsedda för de vattnet båten ligger i.

Aluminiumskrov

  • Det är otroligt viktigt att ta hand om skrovet rätt för att båten ska hålla länge.
  • Det är bra att man tvättar båten ofta och vaxar lacken några gånger per säsong så lacken håller sig fin.
  • Använd rekommenderat tvättmedel för båten eller använt ett milt båtschampo.
  • Det är viktigt att tänka på att lacken man ska använda skiljer sig beroende på om båten står i bräckt eller saltvatten. Saltet fräter mer än bräckt vatten och orsakar korrosion.

Glasfiberskrov

  • Precis som med ett aluminiumskrov är det viktigt att tvätta båten ofta och vaxa båten några gånger per säsong så att gelcoaten på båten håller sig fin i många år.
  • Använd även här rekommenderat tvättmedel för glasfiberbåtar, det är viktigt att använda ett speciellt vax som är avsett för dessa båtar.
  • Om ytan blivit matt går det att polera upp den med rätt medel.
  • Det kan vara smart att spola av båten med färskvatten efter användande i salt eller bräckt vatten.

Interiör

Vinyl och heltäckningsmatta i båt är lättskött, men se till att ta bort matrester, fiskrester och annan smuts som kan bilda bakterieflora. I samband med detta ska man öppna alla luckor när man fiskat färdigt så fiskedoften försvinner ut från mattorna. Då slipper man fukt och mögel i båten. Speciellt i aluminiumbåtar bildas det mycket kondens vilket måste försvinna för att fukten inte ska stanna i båtens interiör. Det räcker oftast att dammsuga eller borsta av mattorna, men om smutsen är ingrodd kan det vara bra att köpa mattvätt eller såpa och tvätta mattorna med.

Motor i sportfiskebåtar

Då alla motorer skiljer sig åt är det viktigt att läsa bruksanvisningen noggrant. Generella tips är att se till att serva motorn hos en auktoriserad verkstad. Det man kan göra själv är att spola av och ur motorn efter användning i salt eller bräckt vatten. Kom även ihåg att smörja styrningen och fylla på fett i fettnipplarna.

Emil Lindberg
Senaste inläggen av Emil Lindberg (se alla)

Om författaren


Profilbild

Emil Lindberg

För den som vill komma igång med sin träning, hoppas jag att dessa artiklar kan vara ett steg i rätt riktning! Det kan vara svårt att komma igång med kontinuerlig träning, men när man väl har fått in rutinen vill man aldrig sluta utvecklas! Hoppas att du hittar din nästa träningsrutin i dessa texter! Måtto: Det är aldrig för sent att börja motionera!