Vad är hammartå och vad kan man göra åt det?

Hammartå är en åkomma som fått sitt namn genom att en eller flera tår, bredvid stortån, påminner om en hammare till formen. Detta sker eftersom tån kort och gott blivit krokig, vilket dessvärre kan ge en del besvär så som smärta. För den som har problem med en eller flera tår finns dock både hjälpmedel och i vissa fall behandling som kan avhjälpa smärtan och andra eventuella besvär.

Mer om hammartå

Hammartå innebär som sagt att tån bredvid stortån har blivit krokig. Det är tåns leder som böjts och det kan till exempel bero på att man burit alldeles för små skor under en längre tid. Det kan också bero på att man drabbats av Hallux Valgus – snedställd stortå, eller att man har ett ovanligt lågt fotvalv.

Åkomman kan vara till besvär främst för att tån kan göra ont och vara känslig men det finns egentligen ingenting som är direkt farligt med att drabbas av en krokig tå.

Olika hjälpmedel

Har man av någon anledning drabbats av hammartå finns flera bra hjälpmedel som kan avhjälpa besvären. Man kan till exempel använda speciella skydd som fästs på eller runt tån för att undvika skav och det finns speciella strumpor och andra produkter som separerar tårna från varandra.

Man kan även prova hjälpmedel som höjer fotvalvet när man bär skor – dessa finns som hela sulor men också som lösa stöd som placeras just i fotvalvet.

Har man drabbats av hammartå men inte märker någon skillnad efter en tids användande av till exempel en tåseparerare kan man:

  • Prova andra hjälpmedel
  • Tänka på vad man har på fötterna – gärna tofflor eller större skor som inte belastar tån
  • Vända sig till en vårdcentral

Behandling

Det finns behandling för hammartå, för den som har stora besvär. Behandling är kanske i och för sig fel ord – operation är det som gäller och då för att göra så att tån blir rak igen. Att ha så stora besvär att det är nödvändigt med operation är dock ovanligt men upplever man mycket smärta och problem ska man givetvis vända sig till en läkare för att få hjälp.

Operationen går snabbt och sker i regel med endast lokalbedövning och kan man såklart behöva vila från vissa aktiviteter för att låta tån återhämta sig efteråt.

Inga-Lill Eklund
Senaste inläggen av Inga-Lill Eklund (se alla)

Om författaren


Profilbild

Inga-Lill Eklund

Jag har motionerat på amatörnivå under lång tid och sprider gärna entusiasmen vidare! Det finns en uppsjö olika träningsformer och motionsstilar att välja bland. Oavsett om man tycker om att gå till gymmet, eller om det är motionsslingan som hägrar, hoppas jag att man skall kunna ta till sig dessa tips! Måtto: En tårta förstör inte en god fysik. En dag på gymmet bygger inte en bra fysik.