Hälsotips för kvinnor

Dotter, mamma eller mormor. Ung eller gammal. Kvinnors hälsobehov varierar mellan olika skeden i livet, men de fundamentala hälsotipsen för kvinnor är desamma. Att äta rätt, motionera och hantera stress är exempel på grundläggande saker som förbättrar hälsan. Smarta, aktiva livsstilsval kostar inte särskilt mycket att investera i – men avkastningen kan vara stor.

Välj en diet som passar dig

Det råder inte direkt någon konsensus om vilken diet som är den rätta. På senare tid har dock allt fler enats om att mycket och snabba kolhydrater är något att undvika i högre utsträckning. I ljuset av detta har dieter som LCFH och Ketogen kost (som är en striktare variant av LCHF) ökat i popularitet. Det förekommer också, ganska kontroversiellt, att man enbart äter kött – Carnivore-dieten – som närmast kan beskrivas som en mycket sträng variant av LCHF eller Ketogen kost. Man skär helt enkelt ned på kolhydraterna till noll.

Man behöver inte sälla sig till dessa strikta dieter för att äta mer hälsosamt. Däremot kan man dra ned på processad mat och halvfabrikat, godis samt satsa på att välja fullkornsalternativ när det finns. Det är ett hälsotips som kan räcka gott och väl för att ta kontroll över sin vikt, få ett bättre humör och ett mer hälsosamt leverne.

Motionera

Träning är ett av de främsta hälsotips för kvinnor som finns. Det är ganska få som känner till att hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i Sverige. Att måna om sitt hjärta är alltså viktigt, och ett bra sätt att göra det på i praktiken är regelbunden motion. Det behöver inte vara extremt fysiskt krävande övningar. Raska promenader, jogging, cykling och dans är bra för kvinnors hälsa i allmänhet och för hjärtat i synnerhet.

Dra inte på dig dåliga vanor

Rökning – såväl passiv som aktiv – bör undvikas. Dricker du alkohol bör det göras med måtta. Ett inte ovanligt hälsotips för kvinnor är att ett glas vin om dagen kan vara nyttigt. Det är dock ett påstående som läkaren och alkoholforskaren Sven Andréasson slår hål på i en intervju med Systembolaget.

Det bästa är att inte dricka, även om man utan större risker kan unna sig ett glas eller två med jämna mellanrum. Att det skulle främja hälsan är dock en missuppfattning, enligt Sven. Snarare är det något som kanske inte ens bör finnas på kvällstidningarnas löpsedlar.

Hitta sätt att hantera stress

Dotter, mamma eller mormor. Det är inte ovanligt att kvinnor får hantera mycket stress, oavsett skede i livet. När det blir för mycket är det viktigt att kunna stanna upp, ta det lugnt och andas ut. Ett effektivt hälsotips är att ta ett par minuter med jämna mellanrum där du enbart ägnar dig åt avslappning. Motion, meditation och olika avslappningstekniker har visat sig effektiva när det kommer till att minska stressnivåer.

Gör regelbundna mammografikontroller

Svenska kvinnor mellan 40 och 74 år erbjuds mammografiscreening av landsting och regioner. Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i västvärlden – och förekomsten ökar. Det är vanligt redan i 50 – 60-årsåldern, men även yngre kvinnor drabbas.

Tack vare utökade mammografikontroller kan tumörer nu upptäckas tidigare förut, och tack vare förbättrade behandlingsmetoder ökar chanserna att botas. Genom att göra regelbundna mammografikontroller (och även hålla utkik själv efter förändringar i kroppen) ökar man chanserna att upptäcka problemen tidigt.

Hälsotips för kvinnor finns i alla inriktningar. Såväl träning som diet, avslappning och sunda vanor bidrar till hälsan.

Ally Lindqvist
Senaste inläggen av Ally Lindqvist (se alla)

Om författaren


Profilbild

Ally Lindqvist

När jag inte skriver artiklar på nätet, rör jag mig i naturen. Friklättring och jogging är två av mina intressen och någonting som får stor plats i schemat varje vecka. I rollen som krönikör försöker jag dela med mig av erfarenheter och nyheter på ett lättbegripligt och enkelt sätt. Hoppas du uppskattar artiklarna som finns här! Måtto: Bästa dagen att börja träna är idag!