Vad är kondition och hur man uppnår den?

Fysisk kondition är ett tillstånd av välbefinnande och hälsa och, ännu viktigare, förmågan att utföra olika delar av aktiviteter, jobb och sport. Fysisk kondition uppnås vanligen genom rätt kost, lätt fysisk aktivitet, tillräcklig sömn och genom tillräcklig vila. När man inte lyckas uppnå alla dessa element kan man ändå uppnå en viss kondition. Men när man vill uppnå en perfekt kondition måste man ändå träna hårt, äta bra och vila bra.

En person som vill uppnå fysisk kondition bör anta en hälsosam livsstil. Personen bör till exempel äta hälsosamt och leva ett hälsosamt liv. Detta innebär att äta regelbundet och även undvika skräpmat och att träna rätt mängd motion. Det innebär också att man inte röker och att man ägnar sig åt fysisk rekreation, till exempel jogging, raska promenader och simning.

En individs konditionsnivå beror på de element som ingår i hans livsstil. Typen av fysisk aktivitet avgör vilken konditionsnivå en person har. Därför är det bättre att sluta röka om man är rökare eller att börja med en sport som man gillar om man inte röker. Samma sak gäller för din kost. Kosten och livsstilen måste vara balanserade för att uppnå hälsorelaterad kondition.

En av de faktorer som påverkar den fysiska konditionen är hjärtfrekvensen och närvaron av syre. Höga nivåer av hjärtfrekvens eller fysiologisk aerob förmåga avgör höga nivåer av fysisk kondition. Hjärtfrekvensen måste kontrolleras och närvaron av tillräcklig syretillförsel krävs för att kroppen ska vara frisk och för att det kardiovaskulära systemet ska fungera korrekt. Det finns många faktorer som påverkar nivån på hjärtfrekvensen och förekomsten av syre i kroppen och dessa inkluderar: fysisk aktivitetsnivå, kroppsfett, kolesterol i kroppen och blodtryck, totalt kolesterol, blodsockernivå och kroppsfett.

Fitness betyder olika saker för olika människor. De flesta är dock överens om en sak – att träna regelbundet och hålla en vältränad kropp innebär att man är frisk och stark. Detta innebär att du måste utöva någon form av motion varje dag. Träning hjälper till att förbättra din uthållighet, förbättrar din muskelstyrka, tonar din kropp, minskar ditt kroppsfett, förbättrar din flexibilitet, bygger upp ditt självförtroende och ökar även dina energinivåer.

När vi talar om kondition är muskeluthållighet inte den enda faktorn som måste beaktas. Det är sant att enbart muskeluthållighet är av stor betydelse. Men enbart muskeluthållighet hjälper dig inte om du har lågt kroppsfett. Om du vill gå ner i vikt och bli vältränad måste du förbättra din kroppsfettprocent. Det finns många olika metoder för detta ändamål och den bästa är att använda ett träningsprogram som är utformat speciellt för kvinnor.

Kombinera dina träningsrutiner med styrketräning

Det har aldrig varit lättare att välja träningsprogram tack vare den mängd träningsrutiner, kosttillskott och andra produkter som nu finns tillgängliga. Med så många alternativ kanske du undrar vilken typ av träning som fungerar bäst för din kroppstyp. Om du alltid har varit inaktiv eller överviktig kanske du upptäcker att det inte räcker med att göra kardiovaskulära övningar för att bränna fett. Du behöver göra något som verkligen sätter fart på din ämnesomsättning så att du kan förbränna fler kalorier och gå ner i vikt. När du väl hittar rätt träningsrutin kommer du att kunna ta bort de oönskade kilona och hålla dig i god form i många år framöver.

Några exempel på effektiva träningsrutiner är bland annat lagsporter, yoga, snabbhet/kraftträning och aerobics. Lagsporter som fotboll och lacrosse kan bidra till att förbättra din uthållighet, men du kanske inte är så intresserad av att slå fotboll med fotbollen eller slå ner en volleyboll på en tennisbana. Dessa exempel är automatiskt utvalda och kommer att innehålla mindre känslig information för din kostplan. Träningsnarkomaner däremot blir snabbt uttråkade av samma aeroba träning. Vad du verkligen behöver göra är att gå ut och skaffa dig ett aerobt träningspass som innehåller flera kardiovaskulära övningar som verkligen kommer att sätta fart på din ämnesomsättning så att du kan bränna fett och gå ner i vikt.

  1. Ett annat exempel på en bra träningsrutin är ett styrketräningsprogram som innehåller aerobics, styrketräning och stretching i varje pass. De övningar som används i ett styrketräningsprogram görs vanligtvis en åt gången och utförs på en gradvis ökande nivå allteftersom du ökar din kondition.
  2. Aerobisk träning, till exempel löpning, är utmärkt för att förbränna fett samtidigt som den hjälper dig att bibehålla din allmänna kondition. Styrketräning, å andra sidan, hjälper dig att bygga muskler och gör det genom att stärka dina muskler.
  3. När det gäller att gå ner i vikt och bibehålla din hälsa samtidigt som du tränar är den viktigaste aspekten av din träningsrutin kardiovaskulär konditionering. Många människor fokuserar främst på aerob träning eftersom de gillar känslan av att springa eller jogga i den svala morgonen. Även om dessa typer av träningsrutiner kan vara bra för många människor finns det ett mycket bättre alternativ: Regelbunden motionsträning.

Om du kombinerar aerob träning och styrketräningsträning tillsammans får du ett mycket bättre träningspass än du skulle få om du bara fokuserade på den ena typen. Om du till exempel bara skulle göra fem uppsättningar av tio situps varannan dag skulle du vara ganska långt ifrån att få ut mesta möjliga nytta av dina träningsrutiner. Det är därför det är så viktigt att kombinera dina vanliga träningspass med styrketräning så att du får maximala resultat både fysiskt och hälsomässigt.

Så vill du kickstarta din ämnesomsättning på högvarv? Är du trött på att vara frustrerad för att du hela tiden springer in i samma gamla löpband? Om så är fallet är det dags att göra en förändring. Träna på gymmet, men med bättre kvalitet och mer variation. Kombinera dina vanliga träningspass med styrketräning för att få bättre styrka och förlora fett snabbare.

Ally Lindqvist
Senaste inläggen av Ally Lindqvist (se alla)

Om författaren


Profilbild

Ally Lindqvist

När jag inte skriver artiklar på nätet, rör jag mig i naturen. Friklättring och jogging är två av mina intressen och någonting som får stor plats i schemat varje vecka. I rollen som krönikör försöker jag dela med mig av erfarenheter och nyheter på ett lättbegripligt och enkelt sätt. Hoppas du uppskattar artiklarna som finns här! Måtto: Bästa dagen att börja träna är idag!